Начало/Лора Микова

About Лора Микова

This author has not yet filled in any details.
So far Лора Микова has created 37 blog entries.

Съобщение на пресцентъра на БАН

Българската академия на науките публикува Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2 по сключения с „БЕХ“ ЕАД договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката). Докладите се публикуват със съгласието на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, като е заличена информация, която представлява поверителна и/или чувствителна информация за дружествата от БЕХ група. Заличена е и поверителна и/или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни. Междинен доклад 1 (дейности от 1 до 4) Междинен доклад 2 (дейност 5 – относно възможността за реализация на активите на АЕЦ „Белене“)

Правителството одобри проекта на споразумение с Българската академия на науките

Правителството одобри проекта на споразумение с Българската академия на науките, в което двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи. На Министерството на образованието и науката се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища. С участието на останалите министерства и на научната общност МОН ще изготви и предложи за утвърждаване от правителството проекти на национални научни програми за финансиране на научни дейности с потенциално висока обществена възвръщаемост. С отделно постановление Министерският съвет отпусна предвидения в одобреното споразумение допълнително финансиране за [...]

2018-01-12T11:14:41+02:00сряда, 3 януари 2018 |Категории: Избрани, Общоакадемични новини|Етикети: , |

Три награди за БАН в кампания „Чудесата на България“

Българската академия на науките получи три награди в рамките на кампанията „Чудесата на България“ за 2017 г., организирана от в. „Стандарт“. Отличени бяха три археологически обекта, които се ръководят от учени от БАН. Министърът на културата Боил Банов отличи като победител в раздела за най-древните чудеса на България най-стария град в Европа – Провадия-Солницата. Наградата беше връчена на заместник-председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов, който ръководи археологическата дейност в праисторическото селище. „Провадия-Солницата е част от първата европейска цивилизация и като българи трябва да сме горди от този факт“, каза чл.-кор. Николов. В категорията „Археологическо откритие 2017“ награда получи директорът на Националния археологически институт с музей доц. д-р Людмил Вагалински. Вицепрезидентът Илияна Йотова го отличи заради постиженията му в областта на подводната археология. Доц. Вагалински благодари на [...]

Семинар за докторанти и млади учени от БАН

Центърът за обучение – БАН и Кариерният център на БАН организират семинар за докторантите и младите учени от Академията на тема: „Дейностите Мария Склодовска-Кюри, РП „Хоризонт 2020“ – възможности за участие на учени в ранния етап от кариерата“. Семинарът ще се проведе на 19 декември, вторник, от 15.30 часа в Център за обучение – БАН (комплекс на БАН, 4-ти км). По време на семинара участниците ще получат информация по Дейностите Мария Склодовска-Кюри, ще получат съвети и съдействие при подготовка на проекти по програмата.

Институтът за български език – БАН за трета поредна година участва в Националната седмица на четенето

Институтът за български език при БАН е традиционен партньор на Министерство на образованието и науката в провеждането на Националната седмицата на четенето. На 13 декември 2017 година млади учени от Института гостуваха в Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков" в град Казанлък. Проведена беше викторина с въпроси от областта на лексиката и граматиката на българския език. Езиковите задачи са разработени в рамките на проекта „Написаното остава. Пиши правилно!“ към дейността на Българската академия на науките „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с младите таланти“.

Премиера на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“

На 27 ноември (понеделник) от 18 ч. в Американския център към Столична библиотека ще се състои премиера на сборника „Америките ни 2: САЩ като метафора на модерността. Българо-американски отражения (XX–XXI в.)“, том втори от двутомника „Америките ни“, осъществен в рамките на научния проект „Геопоетика: литература и география“ на Института за литература – БАН. Изданието и проектът ще бъдат представени от доц. Елка Трайкова, проф. Михаил Неделчев и доц. Александра Антонова.

Go to Top