Институтът за литература се включва в кампанията „БАН представя своите институти“

Денят на Института за литература под наслов „Виртуалното пространство – новото битие на литературата“  ще се състои на 21 ноември (вторник), от 11:00 часа в Големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември“ №1). Инициативата се провежда в рамките на кампанията за представяне в публичното пространство на значимата и полезна за обществото научна дейност в БАН. С кратък филм и изложба учените от Института ще разкажат за дългогодишната работа по съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство чрез дигитални проекти. С помощта на модерните технологии ще покажат, че литературната класика не е музеен експонат.

На Деня на Института за литература ще бъде представена богата дигитална сбирка от ръкописи и средновековни книжовни паметници, някои от най-значимите литературни издания на XX в., съхранени в портала „Българският литературен модернизъм“. Учените ще покажат документи, снимки и артефакти, с които дигиталните продукти по проект „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ разчупват традиционната представа за българската литература.

Виртуалната библиотека „Иван Шишманов“, създадена по едноименния проект, ще демонстрира как българската литература се ситуира в европейското културно пространство.