На 17 януари 2018 от 18:30 часа във фоайето на Националния природонаучен музей се открива изложба, посветена на вековните гори в България

Автори на изложбата са художниците от Дружеството на анималистите, флористите и научните илюстратори (ДАФНИ), чиито творби са аранжирани сред експонати от музея, на фона на фотографии от техните местообитания. Посетителите ще видят познати горски обитатели като мечки и лисици, както и малко известни птици, насекоми и растения, изобразени с традиционни и съвременни техники – акварел, маслени бои, акрил, графика, дигитална графика.

Официални гости на откриването ще бъдат г-н Андреас Бескман, ръководител на Дунавско-Карпатската програма на WWF и г-н Франсоаз Доне, първи секретар на Белгийското посолство в София.

Темата за „Вековните гори на България и техните обитатели“ се оказа неочаквано актуална в момента на откриването на изложбата в контекста на масовите протести по повод на промените при опазване на Националните и природни паркове.

Именно липсата на информация е една от предпоставките за унищожаването на природните богатства, които притежаваме. Настоящата изложба има за цел да предостави научната информация по достъпен и въздействащ начин. Концепцията е изготвена и реализирана в сътрудничество с природозащитните организации WWF и Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).