Loading Events

На 25 март 2023 г. Националният природонаучен музей при БАН ще се включи в глобалната инициатива “Часът на Земята” с видео-инсталация на тема “Белите мечки и климатичните промени”.

За първи път експонатите ще станат част от видео-разказ, който представя с картина и звук особеностите на бялата мечка, които ѝ помагат да живее в полярни условия и проследява влиянието на климатичните промени върху живота на най-големия сухоземен хищник на планетата.

В една от залите “Бозайници” на третия етаж посетителите на музея ще могат да видят как климатичните промени принуждават белите мечки да се адаптират към условията като използват нови методи на лов и набавяне на храна, принуждават я да навлиза все по-близо до човешките селища. Постепенно един от най-едрите хищници се превръща в уязвим вид според класификацията на Международния съюз за защита на природата (IUCN) и е принуден да се бори за оцеляването си.

Видео-инсталацията се посвещава на Часа на земята (Earth Hour) – най-мащабното събитие, свързано с опазването на планетата, което се организира ежегодно от Световния фонд за дивата природа (WWF)  всяка последна събота на месец март.

Инсталацията става част от постоянната експозиция на музея.
Анимацията е създадена от Студио Phormatik. и екип на НПМ-БАН.

Събитието във Facebook: https://fb.me/e/CWehGPK8

Визия на събитието може да изтеглите от ТУК.

Споделете в социалните мрежи!

Go to Top