Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) организира публичната лекция на д-р Владимир П. Петрович от Института за балканистика при Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ). Лекцията е на тема “Античният Наисус на кръстопътя на трансбалканските римски комуникации“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 17 април 2018 г. (вторник) от 16.30 ч.

Д-р Владимир П. Петрович е археолог, старши научен сътрудник в Института за балканистика при САНИ, професор към Департамента по история към Философски факултет на Университета в Ниш (Сърбия) и гост-професор в Университета Бордо – Монтен, Бордо–3, Институт Озониус. Научните му интереси още от студентските години са свързани с проучване историята и културата на района на Ниш в римската епоха. Ръководител и участник в няколко международни и двустранни сръбско-френски научни проекти за проучвания по Средния Дунав и района на р. Нишава. Съ-ръководител на проект за археологическо проучване на античния Ниш (Naissus) с участието на Археологическия институт в Белград, Института за балканистика на САНИ, Институт Озониус на Университета Бордо-Монтен. Ръководител е на проект „Нишката област в праисторията и ранната история“ към Съвета на САНИ в Ниш.

След лекцията на д-р Петрович, от 18.00 ч. в Централната зала на Националния археологически музей, ще бъде официалното откриване на гостуваща постерна изложба „Античният Наисус – кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете“. Експозицията е подготвена от участниците в проект за археологическо проучване на античния Ниш (Naissus) с участието на Археологическия институт в Белград, Института за балканистика на САНИ, Институт Озониус на Университета Бордо-Монтен. Автори/изпълнители са Фондация Наисус и Агенция Медиум тим. Изложбата е съпроводена с документален филм с озвучаване на сръбски език и субтитри на български и английски език.

Представянето на лекцията, изложбата и филма се реализират по междуакадемичен проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“, в който партньори са НАИМ при БАН, Института за балканистика и Съвета за археология при САНИ.