С научна конференция „Психологията с лице към социалните проблеми“ Институтът за изследване на населението и човека на БАН отбелязва  45 години психология в БАН и 20 години списание „Психологични изследвания”.

Програмата на форума включва над 75 доклада в пет панела и две кръгли маси в тематичните области: културно разнообразие и междугрупови отношения, личност и индивидуални различия, предизвикателства в детско-юношеска възраст, психично здраве и качество на живот, работа и свободно време, ролята на човешкия фактор в пътната безопасност и консултативна психология. Конференцията с международно участие се проведе в рамките на два дни в „Гранд хотел София“. Организатор е департамент „Психология“ на Института за изследване на населението и човека на БАН.

Ръководителят на департамент Психология проф. Антоанета Русинова-Христова и директорът на Института проф. Йоланда Зографова представиха научноизследователската и международна дейност на института през изминалите 45 години пред представителите на психологическата общност и гостите на честването. Те поставиха акцент и върху работата с младите учени, сътрудничеството с университетите и държавните институции, както и актуалните проекти.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева подчерта в изказването си, че Институтът е водещ научен център в областта на психологията и демографията, който провежда теоретични и приложни изследвания. БАН е горда с дейноста му, каза проф.Славчева и посочи, че Институтът не само успява да подкрепя високото научно ниво на БАН, но и със своята дейност подпомага държавните институции.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова приветства участниците във форума и широкото поле от възможни теоретични и практически решения, които ще представят темите на конференцията. Тя подчерта и важността на ролята на психолога в образованието.

Поздравителен адрес от Ръководството на БАН по случай 45-годишнината прочете научният секретар в направление „Човек и общество“ доц. Ергюл Таир. Високо оценяваме дългогодишните ви усилия за поддържане на високо академично равнище, както и безспорния ви принос за развитието на изследванията в областта на психологията в страната, се посочва в приветствието и се отбелязва, че научната продукция на психолозите от института винаги е била в синхрон с водещите тендеции в световната психологическа наука. 

По повод честването поздравителни адреси поднесоха директори на институти на Академията, учени от водещи университети в България и др.

Списание ,,Психологични изследвания“ е реферирано във ВИНИТИ РАН и ERIH PLUS и е включено в базата данни на Central and Eastern Еuropean online library. Списанието се издава от 1998 г. и излиза 2 пъти годишно. ,,Психологични изследвания“ е единственото академично списание със строго научен характер по психология в България.  Редколегията се стреми да включва различни равнища на изследователски интереси – теоретични анализи, експериментални и емпирични изследвания, разработка и развитие на психологични методи, проучвания с приложен характер и др. Днес целта на изданието е да представя статии, отговарящи на високи критерии за научноизследователски публикации и да подпомага работата на психолозите във всички сфери. Повече за списанието вижте на http://www.journalofpsychology.org/bg/