Учени от Института за изследване на обществата и знанието при БАН (ИИОЗ-БАН) участваха като лектори в семинар на тема „Изследване на здравето, остаряването и пенсионирането в Европа” (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe – SHARE). Семинарът се проведе на 19 ноември 2018 г. в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването (НЦОЗА).

Гл. ас. д-р Екатерина Маркова, ръководител на колектива и национален координатор на работата по SHARE от ИИОЗ-БАН, представи проекта и неговия екип. Регистрират се и обективни данни за хората на 50 и повече години като скорост на ходене, сила на захвата, провежда се тест за дишане и издишване, анализирани са сухи кръвни проби, измерване на ежедневната активност.

Проф. д.с.н. Румяна Стоилова (ИИОЗ-БАН) се спря на провеждането на изследването от неговото начало през 2004 г. досега, като описа отделните вълни и по-специално присъединяването на новите страни членки на Европейския съюз. Гл. ас. д-р Габриела Йорданова (ИИОЗ-БАН) описа спецификите на Седмата вълна на SHARE, в която България участва за първи път.

В нашата страна изследването е проведено в периода април-септември 2017 г., като са проведени интервюта с общо 2074 респонденти. Доц. д-р Васил Киров представи подготовката на Осмата вълна, която ще се проведе през 2019 г.

Данните от проекта SHARE може да бъдат използвани както в преподавателската и научна дейност, както и за разработване на публични политики, свързани със здравето, стареенето и пенсионирането на населението на страната.