Националният археологически институт с музей представи пред ученици от втори клас на столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ една от своите нови инициативи, свързани с програмата „Образование и наука“. Тя се финансирана от МОН и си поставя за цел извършването на дейности, които да развият и надградят училищното образование чрез обучение в музеите.

Чрез мултимедийна презентация децата научиха какво представлява археологията, как работят археолозите и какво се случва с находките, които откриват. След това, под игрова форма и с помощта на една от специализираните тематични книжки, разработени по програмата от специалисти на НАИМ, те самите търсиха и откриваха митични същества и „съкровищата“, съхранявани в Археологическия музей и се запознаха с богатото наследство на българските земи. Накрая имаха възможност със собствените си ръце да направят реплики на находки от праисторията.

Представянето на програмата се състоя в присъствието на Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, чл. кор. проф. Васил Николов, заместник председател на БАН, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ-БАН, и журналисти.