Ученически проект по роботика получи предложение за практическа реализация по време на шестото издание на сесията на УчИ-БАН. Разработки в шест научни направления представиха участниците във форума на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН), който се проведе на 28 и 29 ноември.

Проектът „Умен парник“ на ученици от НПГ „Димитър Талев“ в гр. Гоце Делчев спечели първа награда на журито за идеята за иновация в селскостопанското производство. Парникът е за автономно управление на системи за капково напояване и системи, следящи температурата, влажността на въздуха и почвата, осветеността в парника, както и допълнителни системи за осветеност и отопление. За управлението и извеждането на данните се използва web приложение. Авторите на проекта получиха предложение да се включат в изграждането на учебна ботаническа градина в гр. Пловдив. Всички участници в направление Роботика ще проведат 4-дневен стаж в Института по роботика на БАН.

Жури с председател доц. Златогор Минчев присъди награди на 6 проекта в областта на информатиката. Пет проекта от различни области на изкуството бяха отличени от жури с председател доц. Мая Димчева. Сесията за хуманитарните науки беше изключително силна, затова отличията са за всички участници, обяви председателят на журито проф. Йоана Спасова.

Пет математически проекта представиха ученици от Пловдив, София и Добрич по време на шестата сесия на УчИ-БАН. Председателят на журито чл.-кор. Олег Мушкаров обяви, че разработките са на високо ниво и връчи награди на участниците.

Два проекта в научни области биоразнообразие и вирусология представиха ученици от Ямбол и София, оценявани от жури с председател акад. Иван Иванов.

В рамките на шестата сесия на УчИ-БАН в сградата на Българската академия на науките беше открита изложба на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Изложбата може да бъде видяна до 11 декември. Сесията на Ученическия институт беше посветена на 150 години от основаването на БАН.