Резултатите – в изложбата „Българска археология 2020“  

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) откри четиринадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2020” на 11 февруари 2021 г. На откриването присъстваха президентът на Р България Румен Радев, заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Трябва да подкрепяме мисията на българските археолози, които ни свързват с миналото и ни дават възможност да обогатяваме представите си за света и да се гордеем с изключително богатото културно наследство по българските земи,“ заяви президентът Румен Радев.

 „Тази изложба е важна не само с прекрасните си находки, но и с факта, че съвместно с Министерство на културата, българските археолози успяха, в този труден период, да продължат повече от 120-годишната традиция на ежегодни теренни археологически проучвания в страната. Традиция, която не е прекъсвана даже и по времето на балканските или двете световни войни“, каза заместник-директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Стефан Александров.

Председателят на БАН  акад. Юлиан Ревалски похвали българските археолози като подчерта, че резултатите им са впечатляващи и съобщи новината, че съвсем скоро предстои да бъде открита още една изложба от спасителните проучвания от изминалата година.

По традиция изложбата представя най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози през предходната година.

Повече вижте на http://www.naim.bg/