Преакселераторската програма на фондация Карол Знание Предприемачи в науката тази година има нов тематичен акцент и търси проекти позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Кандидатстването е отворено и ще продължи до 6 септември.

Impact Investing e бързо развиваща се индустрия, задвижвана от инвеститори, които търсят не просто възвръщаемост, а целенасочено положително въздействие. Предприемачите, които се насочват към такъв тип инвестиране се стремят да генерират измеримо, благоприятно социално или екологично въздействие чрез решаване на важни за обществото и околната среда проблеми.

Фондация Карол Знание кани за участие студенти, докторанти и млади учени, които правят наука с въздействие и искат да реализират идеите си като бизнес проекти.

Програмата включва обучение, което ще се проведе онлайн от 29 септември до 8 декември, и конкурс с награда 30 000 лв. Журито, което ще избере кой проект да бъде подкрепен, се състои от лекторите на формата. Те ще презентират от София, Лондон, Франкфурт, Милано и Барселона. Обучението е безплатно и ще се проведе онлайн.

Сред лекторите за Impact Investing темите има член на мрежата APPG AI, която съветва и прави проучване за британския парламент за икономическите, социалните и етичните последици от използването на изкуствен интелект. Друг от лекторите  е Social Impact консултант, с опит от най-голямата глобална мрежа от социални предприемачи, започнал кариерата си със стаж в Дака, Бангладеш, в екипа на Нобеловия лауреат за мир проф. Мохамед Юнус.

Това е четвъртото издание на Предприемачи в науката и вече има четирима носители на наградата Предприемач в науката, тъй като през 2020 г. тя беше поделена между двама учени, единият от които от Института по електрохимия и енергийни системи при БАН.

Още подробности за програмата и кандидатстването  – тук.