Международният форум “Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят” се проведе на 30 август в хотел Маринела, София. Организатори на престижното събитие са медия Стандарт и фондация „Чудесата на България“, съвместно с M3 Communications Group. Сред специалните гости бяха еврокомисарят Мария Габриел, министърът на културата проф. Велислав Минеков, генералният секретар на „Европа Ностра“ Снежка Михайлович и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

„Българската академия на науките е играла ключова роля в това да се опазват и популяризират на чудесата на България чрез най-съвременни дигитални технологии“, каза акад. Ревалски.

„Радвам се, че БАН е желан партньор в тези инициативи и бих искал да ви уверя, че и за напред ще можете да разчитате на нас, не само заради нашия капацитет, но и заради това, за което е създадена Академията“, подчерта той. Председателят допълни, че още от самото си създаване преди повече от 150 години, в устава на БАН, едно от основните неща е било опазването на българската история, култура, традиции  и език. Акад. Ревалски връчи една от наградите за млад талант на фондация „Чудесата на България“.

Проф. д-р Десислава Панева-Маринова от Институт по математика и информатика на БАН представи някои проекти на Академията в посока дигитализация на културно наследство, като виртуална енциклопедия на българската иконография; 3D представяне и цялостно заснемане на изключителните стенописи в църквата  „Рождество Христово“ – Арбанаси; цифрово възстановяване на дърворезбата на уникалния иконостас на църквата  „Успение богородично“, гр. Банско; виртуална галерия на българските църковни камбани в звук и образ; играта „Траките“ и други.

В презентацията си тя подчерта ролята на БАН в процеса на дигитализация на културно наследство, като разказа за Лабораторията по цифровизация в Бургас. Нейната дейност се концентрира върху комуникация и сътрудничество с музеи, библиотеки и културни институции от региона относно осъществяване на цифровизация на съдържанието на техни фондове, колекции и ценни артефакти.

Във форума участваха представители на бизнеса и неправителствени организации, на университетската и научната общност, архитекти, музейни работници и археолози, кметове и представители на общини с проекти в дигитализацията.

Презентацията на проф. Панева-Маринова можете да видите ТУК.