Българската академия на науките отбеляза 152 години от създаването си с тържествено събрание в зала „Проф. Марин Дринов“. На празника присъстваха министърът на образованието и науката чл.-кор. Николай Денков, зам.-министърът на образованието и науката чл.-кор. Константин Хаджииванов, учени и приятели на Академията.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски припомни най-основните моменти от историята на Българското книжовно дружество. Създаването на Българското книжовно дружество безспорно е едно от най-ярките завоевания на възрожденското време, а основните принципи заложени в неговия  първи Устав се спазват и до днес, каза в словото си акад. Ревалски. През последните две години пандемията от COVID-19 беляза по различен начин както животът на всеки от нас, така и научната дейност на БАН, каза той и акцентира върху това, че Академията се включи активно със своята научна експертиза в борбата за преодоляване на тежките последствия от пандемията. Акад. Ревалски отбеляза, че въпреки трудната пандемична обстановка, тенденцията към повишаване качеството на научната продукция в Българската академия на науките не само се запазва, но и се повишава.

Министърът на образованието и науката Николай Денков поздрави учените от БАН по случай празника. Последните две години показаха колко е важна ролята на науката – не само като извор на знания, но като извор на решения, когато има трудности, каза министър Денков. Трябва да поздравим БАН, защото академията и специалистите бяха на предния фронт в опита да убедят нашето общество да приеме постиженията на науката и по този начин да запази здравето, живота, да възроди икономиката, да запази нашите деца в училище, каза още той.

Академично слово за празника на тема “Ако изпуснеш злато и книга, първо вдигни книгата” изнесе чл.-кор. Иван Илчев.

На тържеството бяха връчени наградите на Академията за журналисти за 2020 г. в четири категории. Зам.-председателят на БАН проф. Евдокия Пашева обяви решението на Управителния съвет на Академията и посочи, че постиженията на българските учени трябва да бъдат обективно представяни пред обществото. В категория „Печатни медии“ бяха присъдени две отличия – на  Стела Маринова от в. „Монитор“ и на Милена Димитрова от в. „Телеграф“. Наделина Анева от „NOVA NEWS“ получи награда в категория „Електронни медии“, а за „Онлайн медии“ отличието взе Вълкан Горанов от MediaBricks.bg. Специалната награда за дългогодишно отразяване на дейността на БАН беше присъдена на Мария Чернева от  Българската национална телевизия.

Видео от тържественото събрание може да видите на: https://youtu.be/tA4GBqthWqk