Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на официалното откриване на изложбата “Българска археология 2021” в Националния археологически музей с институт. Представени са над 650 експоната от 40 обекта, различни като вид и хронология, от Праисторията до Възраждането.

Това е петнадесетата изложба, която показва труда на археолозите от цялата страна, каза директорът на НАИМ проф. Христо Попов. По думите му науката се развива с бързи темпове и непрекъснато се усъвършенства, затова е необходимо държавата да предоставя повече средства. През 2022 година Националния археологически музей навършва 130 години от създаването си.

Оптимисти сме, че започна диалог колко важни са науката и културата за нашия малък народ. Окуражаващи са информациите, че ще бъдат отпуснати повече средства на Академията, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той припомни обезпокоителните данни за отлив на млади хора от българската наука и допълни, че въпреки грижите на институциите, археолозите показват, че могат да вършат чудеса.

На откриването на изложбата вицепрезидентът Илияна Йотова призова да бъде отправено послание пред всички онези, които имат амбицията да се наричат държавници, за подкрепа на българската наука, култура и образование. Не познавам друга държава, която да отделя толкова малко пари за развитие на наука и за своите музеи, посочи още тя и изрази надежда между първо и второ четене тези цифри да бъдат ревизирани. На церемонията присъстваха заместник-министрите на културата Бойко Кадинов и Весела Кондакова, заместник-председателят на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева, представители на дипломатически корпус и археолози, участвали в разкопките.

Сред най-впечатляващите находки в експозицията “Българска археология 2021” са праисторически антропоморфни фигурки и съдове от Провадия и Чирпан, златни накити от средната бронзова епоха от Изворово, фибула във формата на гущер от Драгоман, златни накити от Трапезица. Изложбата може да бъде разгледана до 18 септември.