Мобилността на докторанти може да се осъществява във всяка област на обучение. Срокът на докторантурата не се прекъсва по време на мобилността, запазва се и правото на стипендия на редовните докторанти. Постдокторанти също могат да участват в мобилност при условие, че са избрани от БАН в последната година на обучението си и проведат и завършат своя стаж (практика) в чужбина в срок до една година от защитата.

Приемащи държави може да са страните членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Турция, Сърбия и Северна Македония. Приемащи институции могат да бъдат: филмови фестивали, НПО, арт галерии, хорове, концертни зали, издателства, опери, оркестри, театри, малки, средни и големи предприятия, фондации, изследователски институти и центрове, лаборатории, посолства и прочие. Приемащи институции не могат да бъдат институции и органи на ЕС.

Срокът на дългосрочните мобилности е от 2 до 12 месеца. Грант за дългосрочна мобилност:

Австрия, Белгия, Нидерландия, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър, Малта

Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Исландия,

Великобритания, Ирландия, Люксембург, Лихтенщайн

750 евро на месец
Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия,

Литва, Латвия, Естония, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония

690 евро на месец

 Срокът на краткосрочните мобилности е от 5 до 30 дни. Грант за краткосрочна мобилност: до 14-ия ден – 70 евро/ден. От 15 до 30-ия – 50 евро/ден. По един ден за пътуване преди и след мобилността също могат да получат финансиране.

Докторанти и наскоро завършили с по-малко възможности (с физически или психически увреждания, самотни майки, докторанти с деца) за краткосрочни мобилности имат право на транспортни разходи:

Разстояние в км Стандартно пътуване в евро Екологично

пътуване в евро

Между 10 и 99 км 20  
Между 100 и 499 км 180 210
Между 500 и 1999 км 275 320
Между 2000 и 2999 км 360 410
Между 3000 и 3999 км 530 610

 

Докторанти и наскоро завършили, които 1) не получават средства за транспорт и 2) изберат екологично пътуване получават 50 евро еднократно и до 4 дни допълнително финансиране за дните на пътуване.

Докторанти, които са участвали в програмата до момента имат право да кандидатстват отново, така че сумата от месеците да не надхвърля 12. Предимство имат кандидатите, които досега не са осъществявали Еразъм мобилност.

Допълнителна информация може да намерите на сайта на Академията, www.bas.bg, секция „Дейности”, подсекция „Erasmus+” – „Докторанти“ и „Общи документи“.

Необходими документи, адресирани до Комисията за селекция, ул. 15 ноември № 1:

заповед за зачисляване /независимо от формата на докторантурата/, мотивационно писмо, CV, свидетелства за владеене на език /ако има/, декларация лични данни, декларация за предходно участие.

Важно уточнение: периодът на реализация е до 31.12.2022.

Документи се подават минимум два месеца преди началната дата на пътуването.