Уведомяваме Ви, че е отворена покана за кандидатстване за:

  • мобилности с цел изнасяне на лекции (8 ч за седмица),
  • с цел обучение,
  • с цел лекции и обучение; в този случаи изискваните часове лекции са 4 и се използва бланката за обучение.

Отпуска се грант със средства на ЕК, който покрива разходите за пътни, дневни и квартирни. Принципно мобилностите могат да бъдат от 2 до 60 дни, но финансирането е ограничено до 8 последователни дни, вкл. два дни за път. Кандидати със специални потребности имат право на добавка към гранта и тяхната мобилност се насърчава.

Приемащи институции са висшите училища, с които БАН има сключени Еразъм договори. За мобилност с цел обучение не е необходимо сключването на договор.

Важно уточнение: периодът на реализация е до 31.12.2022.

Предложенията за мобилности се подават с придружително писмо от института, прилага се СV на български, декларация за лични данни, Mobility Agreement-Teaching или Mobility Agreement-Training, по образец.

Списък на подписаните Еразъм договори, бланки, списък с необходими документи и указания за попълването им, и размер на грантовете има на сайта на БАН: www.bas.bg, секция „Дейности” – Erasmus+, вкл. папка „Общи документи“.

Насърчават се мобилностите с цел изнасяне на лекции и предложения, в които целта на мобилността най-точно съответства на областта, в която работи кандидатът. Предимство имат също държави и области на познание, в които няма други кандидати.  С приоритет са кандидатите, които не са участвали в мобилност през предходните две години; кандидати, които представят доказателство, че са компенсирали част от въглеродния си отпечатък, както и предложенията за мобилности на учени, които водят докторантски курсове на английски език, с цел насърчаване входящата мобилност.

Придружителното писмо се адресира до Комисията за селекция по програма Еразъм+, ул. 15 ноември № 1, София 1040 и документите се регистрират в деловодството.

Документите се подават минимум два месеца преди началната дата на пътуване.