Снимка: Президент на РБългария

Национална конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония” в памет на българския революционер Гоце Делчев, се проведе на 4 май, когато отбелязваме 119 години от неговата гибел. Форумът е организиран от Института за исторически изследвания на Българската академия на науките и Македонския научен институт и се провежда под патронажа на президента на България Румен Радев. Участници в конференцията бяха учени от Българската академия на науките, Македонския научен институт, СУ „Св. Климент Охридски”, дипломати, журналисти, представители на македонските патриотични организации в Канада и САЩ, както и представители на българската общност в РСМ. Сред гостите бяха много учени, политически, културни и обществени дейци, както и посланици на държави от Европейския съюз. Събитието предизвика интерес и сред студентската общност.

След встъпителните думи на модератора Бойко Василев, гостите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Гоце Делчев. Конференцията беше открита от президента Румен Радев, който приветства участниците и гостите на събитието. Той подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива и е стратегическа цел на външната ни политика и на обществото, но отчитайки българския национален интерес.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че цел на президентската институция е България да разкрие своето културно лице пред света чрез единна национална културна политика. Вицепрезидентът инициира създаването на Български национален културен институт, чрез който България ще си върне заслуженото място на световната културна сцена.

Конференцията премина в три панела. Първият беше посветен на Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Македония – между фактите и идеологията. Вторият панел насочи вниманието на аудиторията към състоянието и перспективите пред добросъседските отношения: европейската зрялост на РСМ. Третият панел беше посветен на организираното движение на македонските българи по света, което отбелязва един век съществуване. Представители на македонските патриотични организации: „Победа” в Торонто, Канада и „Пирин” в Чикаго, САЩ акцентираха върху запазването на българската национална идентичност и култура.