Международният център по математически науки събира световноизвестни математици на форум в София

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи диплома за Чуждестранен член на Българската академия на науките на световноизвестния математик Максим Концевич. Церемонията се проведе по време на инагуралната конференция на Международния център по математически науки в Гранд хотел София.

Максим Концевич бе избран за чуждестранен член на Академията през 2020 г. Той е професор в Института за висши научни изследвания (IHES), Париж и изтъкнат професор в Университета на Маями, един от водещите математици и теоретични физици на 20 и 21 век. Работите на проф. Концевич са високо оценени от световната математическа общност. Освен лауреат на Фийлдсов медал, той е носител и на Breakthrough Prize in Mathematics (Награда за съществен пробив в математиката) за 2014 г. Медалът, често наричан „Нобелова награда по математика“, се присъжда като признание за изключителни математически постижения.

В събитието участват едни от най-изтъкнатите и световно признати математици като Жан-Пиер Бургиньон, Джон Пардън, Филип Грифитс и др. Носителката на Фийлдсов медал, украинката Марина Вязовска, която бе избрана на тазгодишния Международен конгрес на математиците, ще се включи с лекция онлайн.

Международният форум EDGING HIGHER беше открит на 11 юли и ще продължи до 14 юли в София. Акад. Олег Мушкаров, който е директор на Центъра, приветства участниците и гостите на форума. Работата на Центъра представи научият директор проф. Людмил Кацарков. Заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова беше гост на откриването.

Mеждународният център по математически науки (МЦМН) е създаден през 2019 г. с активното участие и вдъхновението на много членове на математическата общност в България и българската математическа диаспора. Акад. Благовест Сендов е негов първи директор.

Инагуралната конференция, с която се отбелязва учредяването на МЦМН, бе планирана за 2020 година, но бе отложена поради пандемията от Ковид-19. Целта на създаването МЦМН е да популяризира и да развива най-нови направления в математиката и да свързва млади български учени със световно признати изследователи. Международният център по математически науки е подпомаган финансово от Министерството на образованието и науката на Република България и Фондация Саймънс.

Повече за неговата дейност, както и програмата на конференцията, може да откриете на https://icms.bg/edging-higher/. Събитието  се излъчва онлайн.