Сн.: Министерски съвет

На официална церемония в Националния исторически музей акад. Людмил Стайков беше удостоен с наградата „Св. Паисий Хилендарски“ за неговия изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Държавното отличие му връчи  министър-председателят Гълъб Донев, в присъствието на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, министъра на културата Велислав Минеков, близки и роднини на акад. Стайков, както и изтъкнати български културни дейци.

В словото на премиера Гълъб Донев прозвучаха думи на дълбока признателност към приноса на акад. Стайков. Министър-председателят специално открои един от научените от него ценни уроци, а именно – човек да разказва само историите, които го докосват.

„Тази награда ме приобщава към творци, които досега са я получавали, които ценя и уважавам заради техния изключителен талант и към които изпитвам  преклонение за изключителния им принос за развитието на културата и изкуството в нашата страна“, изтъкна акад. Стайков. По думите му, да се отделя време за изкуство в настоящия труден за държавата момент, е признак за висока държавническа мъдрост. Акад. Стайков беше категоричен, че една държава има бъдеще, само ако отделя внимание на духовната сфера, на науката, на културата и изкуството, и се грижи за тяхното развитие.