Наградите в дванадесетото издание на националната стипендиантска програма „За жените в науката“ бяха връчени на церемония в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Три вдъхновяващи български жени учени бяха отличени за техните изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Това са д-р Нина Кънева – Добревска, преподавател по неорганична химия в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Пречистване на води от фармацевтични лекарства“), д-р Катерина Такова- Сакалийска, преподавател по биология в Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски“ (за проекта „Имунодиагностика на SARS-COV-2 инфекция чрез антиген, продуциран в тютюневи изделия“) и д-р Мая Жекова, преподавател по квантова физика в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Квази-недифрагиращи гаус-беселовни снопове с остатъчен топологичен заряд“).

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подчерта в изказването си на церемонията, че в Българската академия на науките  процентът на жените учени е почти равен на мъжете. Той посочи, че подкрепата на младите хора е от изключително важно значение и определи като много ценна помощ за лауреатите възможността, която им дава програмата – да имат проект, който сами да управляват и който им помага да продължат научното си развитие.

Акад. Юлиан Ревалски и генералният директор на L’Oreal България Ваня Панайотова връчиха наградата на първата победителка д-р Нина Кънева-Добревска. Изследователската й дейност е насочена към хетерогенната фотокатализа, а от съществено значение е екипната й работа с професионални изследователи от БАН и ХТМУ.

На церемонията присъстваха Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България,  Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Милена Димитрова, която е  от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова и aкад. Николай Витанов, заместник-ректор на СУ и председател на журито на конкурса вече седма година.

Наградата „За жените в науката“ има за цел да подкрепи жените учени  и тази година се проведе под мотото “Светът има нужда от наука, а науката – от жени“. Проектът се провежда в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 г. Към момента по програмата са отличени 33 учени.

Повече информация за „За жените в науката“ – на официалния уебсайт на програмата www.zajenitevnaukata.bg

снимка: СУ