Официален старт на изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България беше даден на 10 февруари. Тя се реализира в рамките на  европейската инициатива EuroQCI – Европейска платформа за квантово-комуникационна инфраструктура. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет. Съвременните изчислителни способности на квантовите компютри правят стандартната киберзащита все по-трудна. Именно поради тази причина, през 2020 г. Европейската комисия стартира Инициативата EuroQCI, в която участват държавите-членки на Европейския съюз. В последствие, всички мрежи следва да бъдат обединени в единна европейска мрежа чрез интерконекторни връзки.

В България изграждането на EuroQCI ще се координира от Националния център за квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска – КВАЗАР при Института по роботика на БАН. В рамките на следващите тридесет месеца, експертите на Центъра ще изградят пилотно две квантови трасета. С едното от тях, на територията на София, ще се подсигуряват информационните масиви на МВР, МО, банки, болници и Министерство на транспорта. Второто трасе ще бъде с дължина 280 километра и ще свърже София с Гърция. „Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове“. Това заяви в приветствието си доц. Лъчезар Георгиев – директор на ИЯИЯЕ-БАН и ръководител на Инициативата EuroQCI. Тези криптирани ключове са абсолютно случайни и от тях не може да се извлече информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи. При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите компоненти и принципите на квантовата физика. Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план EuroQCI ще посочи свои дейта центрове, които да бъдат включени в мрежата.

Сред официалните гости на събитието бяха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на София Генчо Керезов, акад. Чавдар Руменин – директор на Център КВАЗАР, чл.-кор. Евдокия Пашева и чл.-кор. Стефан Хаджитодоров – заместник-председатели на БАН, бригаден генерал Васил Събински – директор КИС-МО, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, полк. Борислав Генов – началник на Института по отбрана, както и експерти на Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, представители на бизнеса и др.

В своето изказване г-жа Фандъкова отбеляза – „Поздравявам Център КВАЗАР, който ще координира Националния план на България в тази стратегическа област от ключова важност за сигурността на страната ни. Това е както признание, така и отговорност, и възможност за българската научна общност и БАН да покаже своята експертиза“. Акад. Чавдар Руменин отбеляза, че „в този тежък за нашите съседи момент, трябва да поздравим за оперативността и ефективната организация Столична община. След Азърбейджан, тя първа в света откликна на сполетялата съседна Турция трагедия. Нашият Президент предостави необходимата инфраструктура и екипи, за да подпомогнат търсенето на хора под развалините от опустошителното земетресение. Именно в тази така актуална област, КВАЗАР разработва технология за своевременна детекция на микрочастици в тектонските плочи, нагъващи се в процеса на сеизмична активност. Това е оригинална закономерност, която е с далече отиващо бъдеще“.

Гостите разгледаха Център КВАЗАР при Института по роботика -БАН.