Програмата на Българската академия на науките за подпомагане на учени от Украйна ще продължи. Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски на среща с  украински учени, които работят в институти на Академията. След началото на военните действия в Украйна БАН предостави почивната си база за настаняване и обяви дарителска кампания за украинските бежанци. Срещата се проведе по инициатива на учените от Украйна, които благодариха на ръководството на Българската академия на науките за помощта.

Общо 17 украински учени от Харков, Киев, Мелитопол и Северодонецк продължават професионалното си развитие в звена на Българската академия на науките. Пет от тях са бесарабски и таврийски българи. Учените работят в институти на БАН в областта на историята, биологията, икономиката, изкуствознанието и физиката, каза проф. Михаил Станчев, който е и чуждестранен член на Академията.

Центърът по българистика в Харковския национален университет «Проф. Марин Дринов» продължава своята работа и след началото на войната, каза директорът на Центъра доц. Сергей Страшнюк. По време на срещата той представи уникално издание за епистоларното наследство на проф. Марин Дринов. Проектът е завършен в България и е с висока научна стойност, допълни той.

От началото на военните действия са загинали 28 души от Харсковския университет, съобщиха украински учени. Наш човешки дълг е да подпомогнем колегите си, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. На срещата в Академията присъстваха представители на Ръководството на БАН и медии.