ПРИЗИВ

на Българската академия на науките

за защита богатството и красотата на българския език, могъща опора на националната ни идентичност, съхранил се през вековете като един от най-древните езици с безспорен принос към човешката цивилизация.

Българската академия на науките изразява силна тревога за състоянието на публичната реч. „Езикът свещен на нашите деди“ днес е тежко деформиран от масово неспазване на основните му правила и силно замърсен от ненужни чуждици, за които съществуват прекрасни български думи. Свидетели сме на системно подценяване на връзката между език, литература, история, култура и тяхната значимост за общественото развитие. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската култура, несправедливо губят престиж в обществото, а то губи чувствителност към посегателствата върху езика, към неприемливите начини, по които се използва речта в публичното пространство.

Нашата загриженост за правилна българска реч произлиза и от изначалната мисия на БАН за опазване на българския език и българската реч, на българското образование, духовност и култура, на обществените нрави и националната ценностна система.

Ръководени от разбирането за необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза, ние се обръщаме към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите училища, депутатите от всички партии, публичните личности и особено към българските медии с техните големи възможности за съхраняването на езиковата култура и за налагане на граматично и интонационно правилна словесност. Да обединим усилията си за неотложни и конкретни действия.

Да се ценят, уважават и обичат родният език и култура, да се отстояват ценностите им пред света, трябва да се превърне в свещено наше задължение, за да се съхраним като българи.