Новият документален филм за Черно море „Наука за морето“ с първа прожекция във Варна на 15 юли

Тържествено честване по повод 50 години от създаването на Института по океанология на БАН се проведе на 12 юли във Фестивалния и конгресен център-Варна. С награди за принос за развитието на научното звено директорът на института доц. Николай Вълчев отличи служители на института и международни и български партньори – училища, университети, представители на държавните институции, бизнеса и медиите.

Българската академия на науките беше удостоена с „почетен знак“ за академичен принос за развитието на морските изследвания и активна подкрепа за цялостната дейност на Института по океанология.  От името на Ръководството на БАН научният секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ доц. Ина Анева поднесе поздравителен адрес. Вашите задълбочени научни изследвания, които провеждате ежедневно през годините, в лабораториите или в открито море, са повод за гордост и предизвикват възхищение и признателност, се посочва в поздравлението. Разчитаме на вашата експертиза, която е високо ценена, както у нас, така и в чужбина, отбеляза доц. Анева.

С „медал на лента“ за цялостен принос в развитието на морската геологическа наука и всеотдайна подкрепа на дейността на Института по океанология беше отличена чл.-кор. Кристалина Стойкова.

Две лекции „Климатичните промени в последните 66 милиона години в геоложката история на Земята – защо е важно да се изследват“ с лектор чл.-кор. Кристалина Стойкова и „Екосистемата на Черно море: еволюция, характеристики, екологични предизвикателства и опазване“ с лектор проф. Валентина Тодорова бяха представени по време на научната беседа, която се проведе  на 11 юли.

По повод 50-годишния юбилей пред Фестивалния и конгресен център–Варна е подредена изложба, която показва историята и основните постижения на учените. Най-наболелите проблеми на Черно море и какво правят учените от Института по океанология във Варна за тяхното разрешаване представя документалният филм „Наука за морето“. Първата прожекция е във Варна на 15 юли. След това филмът ще бъде показан на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival.

Нашата задача като учени е не само да изучаваме особеностите на морето, но и да разглеждаме изменението на различните процеси в тяхната взаимна обвързаност със Световния океан. Изследваме също и това как човекът влияе върху морската среда. Независимо от това, колкото и напреднала да е, науката може да остане неразбрана, ако не се опитва да сподели посланието си с тези, за които се прави, а именно хората, казват във филма, създаден по повод юбилея, от Института по океанология.