Акад. Ревалски гост на събитието

В навечерието на празника на Независимостта на България в Университета „Алберт Лудвиг“ във Фрайбург, Германия се проведе симпозиум, посветен на изтъкнатия български учен, политик и общественик професор Иван Шишманов (1862-1928).

Повод беше издаването на лекциите на професор Иван Шишманов „Славянски свят“, четени преди 100 години в аудиториите на прочутия немски университет и съхранявани днес в Научния архив на Българската академия на науките.

Съставители на внушителното издание са проф. Елизабет Шоре, дългогодишен декан на Филологическия факултет и ръководител на Славянския семинар на Фрайбургския университет, и проф. Румяна Конева от България, учен от БАН и директор на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“.

Изданието на изнасяните от Иван Шишманов лекции е финансирано изцяло от признателните днес германски следовници – слависти от Университета във Фрайбург в поредицата „Културен трансфер и културна идентичност“ на престижното Мюнхенско издателство „Brill|Fink”. Лекциите са преведени вече на български език от Любомир Илиев и предстои срещата им с българския читател.

Проректорът проф. Михаел Шварце, политикът и бивш депутат към Бундестага д-р Гернот Ерлер, настоящият директор на Славянския семинар проф. Ахим Рабус и присъстващите германски колеги високо оцениха ангажираността и съпричастността на Българската академия на науките и благодариха на акад. Юлиан Ревалски за подкрепата в общите усилия за възвръщане и съживяване на спомена за професор Иван Шишманов и Фрайбургските му години (1921-1924).

При поднасянето на цветя на плочата на професор Иван Шишманов, поставена през 2010 г. на фасадата на Славянския семинар във Фрайбург, слова произнесоха проф. Ахим Рабус и проф. Румяна Конева, лектор по български език, литература и култура във Фрайбург за периода 2006-2011.

Специален гост на Симпозиума беше председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който в приветственото си слово към организаторите и участниците изтъкна една понякога подценявана заслуга на нашите достойни предци – дълбокото им убеждение за смисъла на паметта. „Благодарение на старателно водените записки, бележки, спомени, на запазените свидетелства, ръкописи и кореспонденции, днес можем ако не изцяло да възпроизведем, то поне със сигурност да се докоснем до онзи свят, който градиха българските интелектуалци в Следосвобожденска България“, подчерта председателят на БАН в словото си.

Акад. Ревалски изказа благодарност за научното сътрудничество между Германия и България, където „никога не сме забравяли колко дълбоки и продуктивни са културните връзки между нашите народи и творци на духовната сфера“. Той сподели, че очаква с радост и българското издание на лекциите на професор Иван Шишманов, което предстои да бъде публикувано от издателството на БАН „Проф. Марин Дринов“.