Българската академия на науките удостои с почетен плакет ЗЛАТЕН Института за изследване на изкуствата на тържествено честване, което се състоя в зала „Проф. Марин Дринов“. Отличието е за изключителни приноси в научните и приложните изследвания, за значителни творчески постижения в областта на изкуствата и по повод 75 години от създаването му.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи плакета на директора на института проф. Йоана Спасова-Дикова и отбеляза в приветствието си, че в Академията науката и културата винаги са разглеждани като взаимосвързани и неделими. БАН развива изследванията в областта на културата в съзвучие с това, което се случва по света. С гордост можем да кажем, заяви председателят на БАН, че българската култура и изкуство, благодарение и на Института за изследване на изкуствата, са познати не само в България, но и по света.

По време на честването Институтът за изследване на изкуствата бе удостоен с плакет ‘’Св. Св. Кирил и Методий‘‘ на Президента на Република България. Наградата се присъжда по повод 75-годишнината от основаването му, във връзка с неговата значима експертна, образователна и научноизследователска дейност, както и за цялостния негов принос като единствена специализирана институтция в България за разработки в областта на античната, средновековната и съвременната художествена култура. Секретарят по култура, образование и туризъм на Президента Илин Димитров връчи плакета и поднесе поздравителен адрес от името на Президента.

Директорът на института проф. Йоана Спасова-Дикова представи историята, мисията и дейността на института. Особено се гордеем с нашите книги, публикации, множество награди, периодични издания, електронни ресурси и богат архив, посочи тя. В презентацията си проф. Спасова-Дикова постави акцент и върху актуалните проекти и програми на учените от института.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на  министъра на науката и образованието, министъра на културата, от ректорите  на Националната академия за театрално и филмово изкуство ‘’Кръстьо Сарафов‘‘, Националната художествена академия, Националната музикална академия, директори на институти на БАН, посолства, колеги и др.

На събитието бяха обявени носителите на ежегодната награда на Института за изследване на изкуствата ‘’Съживено наследство‘‘ за 2022 г. Наградата за особен принос в творческата интерпретация на традициите и ценностите от българското и световно културно наследство в съвременно произведение на изкуството се присъжда на диригента и композитора Емил Табаков и на художника Румен Гашаров за цялостното им творчество. С музикална програма възпитаници на учени от института поздравиха гостите по повод празника.

Мисията на института е да изследва проблемите на изкуствата, архитектурата и културата в регионален, европейски и световен контекст; да проучва и осмисля културното наследство и националната идентичност. Повече четете на https://artstudies.bg/