Паметна плоча на унгарския учен и чуждестранен член на Българската академия на науките проф. Геза Фехер (1890-1955) беше открита днес пред  Унгарския културен институт в София. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и посланикът на  Унгария в България Н.Пр. Миклош Борош присъстваха на събитието. Геза Фехер се смята за един от основоположниците на прабългарската история. Благодарение на неговите научни трудове нашата история е станала достояние на другите народи, каза акад. Ревалски.

Н.Пр. Миклош Борош припомни, че проф. Геза Фехер е създател на българо-унгарското дружество, обединило в София представители на двата народа. Той допълни, че днешното събитие се случва в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство, който се отбелязва на 19 октомври.

Проф. Пенка Пейковска от Института за исторически изследвания на БАН представи научната дейност на проф. Фехер.

Геза Фехер е роден на 4 август 1890 г. Работи в България от 1921 до 1944 г. Член е на Българското археологическо дружество от 1924 г. и е чуждестранен член на Българската академия на науките (1943). Той е един от основоположниците на прабългаристиката. Взима участие в археологическите разкопки в Абоба-Плиска, Преслав, Мумджилар, Енидже. Проучва основно Мадарския конник. Научното му творчество от междувоенния период е посветено на прабългарската култура, разчитане на надписа върху Мадарския релеф и историческите връзки между прабългарите и старомаджарите. С научните си разработки, обнародвани на български, унгарски, немски и френски, има изключителни заслуги за създаването в Европа на широк обществен интерес към прабългарите.