Отбелязването на 185 години от рождението на първия председател и съосновател на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) проф. Марин Дринов обсъдиха на среща днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. Проф. Марин Дринов е роден на 20 октомври 1838 г. в гр. Панагюрище.

Със своите съчинения, посветени на българската история, проф. Дринов се превръща в първия български историограф каза Кирил Вълчев и припомни неговия принос за съставянето на Конституцията, за това, че ръководи просвещението и предлага София да стане столица. Това са достатъчно поводи на днешния ден да Ви връча медала по повод 125-годишнината на БТА, каза генералният директор на БТА. Той благодари на Академичното издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“ за издаването на книгите, посветени на 125-ата годишнина на БТА. Историята е под редакцията на проф. Румяна Прешленова, директор на Института по балканистика с Център по тракология при БАН.

Без памет не можем да вървим напред и това, което проф. Марин Дринов е направил, са ключови революционни стъпки, каза акад. Ревалски и благодари на генералния директор за специалното внимание на този ден.

По време на срещата на акад. Ревалски с Кирил Вълчев беше обсъдена възможността през следващия м. октомври, по повод 155-годишнината на Българската академия на науките, да бъде издаден нарочен брой на списание „ЛИК“ с информациите на БТА за БАН през 125-те години на агенцията.

След срещата акад. Ревалски и Кирил Вълчев поднесоха цветя на паметника на проф. Марин Дринов в Научен комплекс 1 на БАН.