Меморандум за разбирателство между Българската академия на науките и Националната академия на науките на Република Армения подписаха днес в БАН председателите акад. Юлиан Ревалски и акад. Ашот Сагхян. Документът обхваща широк кръг от научни области, сред които инженерни науки, биомедицина, биоразнообразие и екология, изменение на климата и природни бедствия, астрономия и космически изследвания, социални и хуманитарни науки. Предвижда се възможност за обмен на учени от двете академии и организиране на научни събития.

Сигурен съм в успеха на съвместните научни изследвания на нашите две академии, каза при подписването акад. Юлиан Ревалски. Председателят на Националната академия на науките на Армения съобщи, че началото на сътрудничеството може да бъде поставено с изследвания в областта на молекулярната биология и микробиологията. Впечатлен съм от екипа и апаратурата, които видях вчера при посещението си в Института по микробиология и Института по молекулярна биология на БАН, каза акад. Ашот Сагхян.

На официалната церемония по подписването на меморандума присъстваха Н. Пр.  Армен Едигарян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България, г-жа Мелин Григорян, трети секретар в посолството, заместник-председателите на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров и чл.-кор. Евдокия Пашева и главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева.