Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски участва в 63-та пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС), която се проведе от 13 до 15 май в Тирана, Албания.

Организацията е уникален модел за многостранна политическа и икономическа инициатива, която да хармонизира действията на страните-членки, да осигури мира, сигурността и развитието на черноморския регион в духа на приятелските взаимоотношения.

На 68-та среща на Бюрото на ПАЧИС на 13 май акад. Юлиан Ревалски бе избран за Специален представител на ПАЧИС към международните организации, работещи в сферата на науката и образованието, за период от 5 години.

По време на посещението си в Тирана председателят на БАН се срещна с председателя на Академията на науките на Албания акад. Шкендер Джинуши. Бяха обсъдени ролята на академиите в дейността на ПАЧИС, както и двустранните отношения между двете академии и възможностите за конкретни научни проекти в светлината на неотдавнашните промени в Академията на науките на Албания. На срещата присъства и аташето по култура и образование към посолството на Република България в Тирана, г-н Асен Пачев.