Институтът за балканистика с Център по тракология на БАН (ИБЦТ-БАН) отбеляза с тържество в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията 60 години от основаването си. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи почетен плакет – златен на директора проф. Румяна Прешленова. Наградата се присъжда за значителен принос във фундаменталните и научноприложните изследвания на историята, културата, геополитическите процеси на Балканите и по повод годишнината.

През изминалите 60 години Институтът за балканистика с Център по тракология завоюва както национален, така и международен авторитет, каза акад. Ревалски в приветствието си към учените от Института. Той посочи, че ИБЦТ е бил основен двигател за изучаването на науката балканистика в Япония. Курсът, създаден по ННП „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, се провежда в университета в Осака и привлича повече от 160 студенти всеки семестър.

Проф. Румяна Прешленова представи най-значимите постижения на Института през последните десет години, заради които той получи високото отличие.

ИБЦТ е учреден през 1964 г. с решение на Министерския съвет като научноизследователски и образователен център за историята, езиците, културата и религиите на Балканите.