Международен форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ с участието на учени от Българската академия на науките откри президентът Румен Радев в Националния дворец на културата. Българската азбука, просвета и култура и славянската писменост са вградени дълбоко в нашата държава и институционалност, отбеляза президентът. Благодарение на силата и красотата им България се съгради като държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните центрове на Европа, посочи държавният глава Румен Радев.

Двудневното събитие е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и е продължение на проведения през 2022 г. международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света. Във встъпителното си слово вицепрезидентът Йотова благодари на учените от България и чужбина за отдадеността на науката за българския език, книжовност, култура, духовност. Тя подчерта основната цел на форума – да върне интереса към славянската култура и значението й за развитието на света.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски присъства на форума. Приветствие към участниците и гостите на събитието отправи и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Над 30 известни учени слависти от 11 държави заедно със свои български колеги ще дискутират значението на славянското наследство от букви, думи, език, култура и мъдрост, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент е ключовата роля на България за създаването на третата християнска цивилизация – славянската.

Международната конференция се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Националната научна програма „За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, на която БАН е координатор с партньори водещи центрове в изследването на българистичната проблематика.

По време на  инициативата Националният археологически институт с музей на БАН (НАИМ) представи постерната изложба „Невидимите следи на Мурфатлар“. Тя се организира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и ще бъде открита на 1 юли в НАИМ. “Невидимите следи на Мурфатлар“ обобщава резултатите от проведените през 2021 – 2023 г. от НАИМ-БАН детайлни проучвания на скалния манастир при с. Мурфатлар, обл. Констанца, Румъния.

Форумът „Азбука. Език. Идентичност“ продължава на 28 юни в Регионалния исторически музей в Пловдив.