Национална лаборатория по компютърна вирусология

Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН е единственото научно звено в България, специализирано в областта на компютърната вирусология, работещо за осигуряване на максимална компютърна сигурност, комуникационна сигурност и сигурност на данните.

Лабораторията по компютърна вирусология (ЛКВ) е създадена през 1990 г. с решение на Президиума на Българската академия на науките, определящо компютърните вируси и техните разновидности като основна научна проблематика. През 1994 г. с решение на Шестдесет и шесто заседание на ОС на БАН от 13.06.1994 г. лабораторията е преименувана в Национална лаборатория по компютърна вирусология (НЛКВ) като в научната проблематика са добавени различните аспекти на информационната сигурност.

Национална лаборатория по компютърна вирусология при БАН е академично специализирано звено за:

  • фундаментални и приложни научни изследвания;
  • консултантска и експертна дейност;
  • приложение на научни резултати;
  • подготовка на висококвалифицирани специалисти,

както и други дейности съгласно чл. 2 от Закона за БАН, в областта на:

  • създаването и изследването на математически и евристични методи и средства за анализ и оценка на компютърни вируси;
  • създаването и актуализирането на съществуващи бази от данни/знания за компютърни вируси;
  • създаване и изследване на принципно нови методи на компютърна сигурност и антивирусна защита;
  • апробиране на национални и международни програмни и апаратни методи и средства за компютърна сигурност и антивирусна защита.

Като цяло дейностите на Лабораторията са свързани с консултации, обучения, профилактики, възстановяване на данни, възстановяване на системи, оценка на системи за достъп, апробиране на системи за защита, откриване, анализ и оценка на злонамерен софтуер.Реализацията на научните и научно-приложните резултати на Лабораторията се извършва най-вече в процеси на взаимодействие с правителствени организации, индустрия, образователни държавни и частни институции, и крайни потребители.

Новини

Националната лаборатория по компютърна вирусология и Институтът по отбрана със съвместно сътрудничество

четвъртък, 14 февруари 2019 |Коментарите са изключени за Националната лаборатория по компютърна вирусология и Институтът по отбрана със съвместно сътрудничество

Директорът на Института по отбрана полк. д-р Димитър Кирков и директорът на Националната лаборатория по компютърна вирусология на Българската академия на науките доц. д-р Димитрина Полимирова подписаха на 12.02.2019 г. меморандум за сътрудничество между двете [...]

Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН ще проведе семинар на тема: “Червеят Petya”

петък, 14 юли 2017 |Коментарите са изключени за Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН ще проведе семинар на тема: “Червеят Petya”

На 27-и юни 2017 г., нов компютърен червей нападна масово компютрите в Украйна, като се разпространи и в други държави по света. Червеят използва повече от кибер оръжията на NSA, отколкото червея WannaCry, но може [...]

Контакти