Онлайн обучения за ученици и техните учители с интерес в различни области на науката организира Ученическият институт на БАН. Обученията ще се проведат от март до септември 2022 г., като целта е да се наблегне на придобиването на  конкретни умения относно презентиране на проекти, техническо оформление, изготвяне на библиография, търсене на литература и цитиране, избягване на плагиатство, за нови и интересни открития в различни научни области, емоционална интелигентност, творческо мислене, възможности за ученици с изследователски интерес за участие в международни конкурси и състезания и други.

Първият уебинар, който ще се проведе на 7 март 18:30 ч. – 20:00 ч.  е на тема: Научни конкурси за ученици

Заниманието е насочено към учители и ученици. Ще бъде акцентирано върху основните факти за научните конкурси за ученици, т.нар. научни панаири, които са алтернатива на олимпиадите. Ще бъде отделено внимание на тяхното създаване, формат и начини за организация и участие, като обърнем специално внимание на ситуацията в България.

Водещ на уебинара е д-р Константин Делчев от Института по математика и информатика на БАН

Линкът за онлайн заниманията с конкретните часове за провеждането ще бъде изпратен на мейлите за контакт на регистриралите се за участие. Моля, при желание и възможност за участие, попълнете кратка регистрационна форма, но не по-късно от 6 март:

https://forms.gle/JT88Kw6LV74rzfQT7

 През март ще се проведе и обучение Какво трябва да знаем за основните видове вредителски програми? Уебинарът ще се проведе на 10 март от 18:00 ч. -19:00 ч.

На онлайн срещата ще бъдат разгледани популярни вредителски програми (malware) като компютърен вирус, шпионки софтуер, фишинг, рансомуеър като крайната цел е участниците да се научат да ги разпознават и различават. Лекторът ще коментира различни практики, които ако бъдат прилагани, ще повишат нивото на сигурност по отношение на работата с електронна поща и работа в Интернет среда като цяло. Ще бъдат дискутирани и най-често задаваните въпроси в областта на киберсигурността.

Лектор: доц. Димитрина Полимирова, Национална лаборатория по компютърна вирусология – Българска академия на науките

Линк за участие в уебинара:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83839095659?pwd=Um9PQnhyRkY3N0F0U1pJeEN0a3ZUdz09

Meeting ID: 838 3909 5659

Passcode: 708913