Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и председателят на Националната академия на науките на Република Казахстан проф. Кунсулу Закария подписаха меморандум за сътрудничество между двете научни организации. На церемонията, която се проведе в Астана, присъства и извънредният и пълномощен посланик на България в Казахстан Н.Пр. Боян Хаджиев.

Преди подписването на документа ръководителите на двете Академии обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между учените от България и Казахстан. Сред приоритетните области на съвместна дейност са   биотехнологиите, математиката, материалознанието, ядрената физика и други.

Пред БТА акад. Ревалски посочи, че меморандумът има за цел да създаде основа за бъдещо взаимодействие между двете научни институции. Той предвижда механизми за създаване на съвместни проекти, които да включват научни работници от двете страни, като след одобрение да бъдат взаимно финансирани.

След подписването на споразумението акад. Ревалски покани представители на Националната академия на науките на Република Казахстан да посетят България при първа възможност.