Учени от Българската академия на науките бяха вписани в “Златната книга” на Патентното ведомство на тържествена церемония, която се проведе в Гербовата зала на президентството. 41-вата церемония по вписване в  книгата отличи най-изявените български изобретатели и откриватели. Държавният глава Румен Радев връчи почетни грамоти за вписване на проф. дн инж. Павлинка Долашка и проф. д-р Костадин Костадинов.

Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им към съвременното общество за развитие на фундаменталната и приложна наука и грижа за опазване на околната среда, посочи президентът в приветствието си. Стремежът ни България да бъде модерна и просперираща държава може да бъде постигнат само с уважение към хората на науката и прогреса, отбеляза Румен Радев.

Проф. дн инж. Павлинка Долашка е ръководител на научен колектив в Института по органична химия с Център по фитохимия – БАН и на направление „Води“ към Центъра по компетентност „Clean&Cercle“. Проф. Долашка е автор и съавтор на 13 обекта на индустриална собственост в областта на химията и фармацията, 12 от които са внедрени в козметични и лекарствени продукти, разпространявани у нас и на международния пазар. Разработените иновативни технологии за получаване на биологично активни вещества от растителни и животински източници, предимно от морски и градински охлюви, са предназначени за третиране на бактериални инфекциозни заболявания, за регенериране и възстановяне на тъкани, както и за предпазване от инфекциозни заболявания. Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в редица хранителни добавки и козметични продукти, разработени в периода 2014-2022 г. от български фирми.

Проф. д-р Костадин Костадинов е професор по роботика и мехатроника в Института по механика на БАН, учредител на Фондация „ГИС-ТрансферЦентър“ и член на Управителния съвет на Югоизточно Европейски международен институт за устойчиви технологии от учредяването му през 2017 г. до 2021 г. Проф. д-р Костадинов е автор и съавтор на 20 патента в областта на роботиката и мехатрониката, като 11 от тях са внедрени в различни отрасли на промишлеността, науката и медицината. Сред патентите му са робот за инвитро оплождане „Микрона 01“, робот Hydro-Mina, адаптивно устройство за роботизиран монтаж, внедрен в робота за монтаж на хидравлични помпи на Завод „Берое“, въртяща дигитална маса, внедрена в Национален център по стандартизация и метрология, въртяща дигитална маса, внедрена в Национален център по стандартизация и метрология и други.

Награда за общ принос в областта на индустриалната собственост получи Томс Дерсаркисян.

На церемонията присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, председателите на Патентното ведомство проф. д-р Владя Борисова и на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош, министри и гости.

Церемонията можете да видите на https://fb.watch/gT1jgG7-yN/