Учени от Българската академия на науките участваха в третото издание на българския младежки фестивал „Ало, Космос! Говори България!“, който се проведе на 29 юни в София Тех Парк. Целта му е да разпали въображението на децата и младежите в България, да ги насърчи да мечтаят и планират, да следват кариера в областите на науката, технологиите, инженерството, изкуството и математиката и да намират решения чрез науката.

Събитието е организирано от националния Space & STEAM клъстер и Атлантическия Клуб в България, с подкрепата на посолството на САЩ у нас и НАСА (Хюстън).

В младежкия фест участват учени от Института за космически изследвания и технологии и Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. С вдъхновяващи разговори и презентации се включиха проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология на БАН, която беше модератор и е съосновател на STEAM и SPACE Cluster, и гл. ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия на БАН.  Те говориха за науката за безсмъртието и за космическите фойерверки – нова звезда на небето.

В програмата на събитието бяха включени активности за деца – работилници, демонстрации и щандове. Центърът за компетентност КВАЗАР България направи демонстрация на квантова комуникация и основна телепортация. Институтът за космически изследвания представи за първи път в София макет на спътника „България 1300” и космическа апаратура. Бяха презентирани и постиженията на българските космически изследвания, космически мисии и проекти с българско участие. С телескоп бяха демонстрирани наблюдения на фотосферата, петнообразувателната дейност на Слънцето, както и някои особености на слънчевата активност.

Щандовете на фестивала са витрина за разнообразната екосистема на науката, технологията и образованието в България и по света. Посетителите имаха възможността да се срещнат с представители на научни организации, образователни учреждения и водещи компании, които показаха последните си достижения и инициативи.

Посетете страницата на събитието https://hello-space.eu/index.html

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]