Централната сграда на Българската академия на науките (София, ул. “15-ти ноември”, 1) е отличена със специална награда „Консервация и реставрация на фасади/художествени елементи и художествено осветление“ в категория „Социална инфраструктура – култура, наука и образованиев Националния  конкурс “Сграда на годината 2022“.

Годишните награди бяха връчени на тъpжecтвeнa церемония на 15 декември в Ѕоfіа Еvеnt Сеntеr. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски получи отличието. Инвеститор на проекта е Българската академия на науките – архитект: Милена Крачанова,  реставратор: Аглика Икономова, художествено осветление: Росен Йовчев и инж. Марин Вълчев, а изпълнител е сдружение „ЕМ Билдинг 2020“.

Във връзка със 150-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество (сега БАН) за Централната сграда на БАН са инициирани консервационно-реставрационни дейности по фасадите и художествените им елементи и реализиране на художествено осветление. Целта на проекта е да се подчертае важността на сградата като символ на науката и духовността, като ключов исторически и градоустройствен репер и като символ на социалната ангажираност на поколенията.

Емблематичната сграда на Българската академия на науките е една от най-забележителните културни и архитектурни ценности на София. Сградата има основно три строителни периода. Първият период (1890 – 1892 г.) е по проект на арх. Якоб Хайнрих Майер; вторият (1906 г.) – по проект на арх. Петко Момчилов, когато се пристрояват две нови тела към съществуващата ъглова сграда; а през третия период се развива ново застрояване в посока катедралния храм “Св. Александър Невски”.

През годините са извършвани редица ремонтни и консервационно-реставрационни дейности, първите от които са за възстановяване на сградата след бомбандировките през Втората световна война.

Целта на Националния конкурс „Сграда на годината“ е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година в България, както и свързаните с реализацията им инвеститор, архитект и строител.

Учacтницитe в ĸoнĸypca са oцeнявaни oт 33-членното жури oт изявeни пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди c пpeдceдaтeл пpoф. д-p apx. Гeopги Cтaнишeв.

Конкурсът се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп и се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Церемонията по награждаването ще се излъчи на 21 декември, от 23.25 ч., по БНТ 1.

Информация за всички участници и oтличeни пo категории