Изложбата „Спасени съкровища на България“ беше открита на 6 ноември 2018 г. в Националния археологически институт с музей – БАН. Сред официалните лица бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов и заместник-председателят на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов.

Директорът на НАИМ – БАН доц. д-р Людмил Вагалински, откри изложбата и подчерта, че тя показва един сериозен проблем на българското общество – иманярството.

„Всеки един похитен предмет е все едно да откъснеш една страница от древната българска история и да останат бели петна,“ отбеляза Илияна Йотова, вицепрезидентът на Република България. „Затова когато някой похити такъв предмет, той прави похищение към българската история и българската памет и трябва да бъде наказан с цялата сила на закона“, допълни госпожа Йотова.

„Тази вечер имаме повод за гордост. С усилията на служителите на МВР и музейните експерти, сме спасили част от българската история“, отбеляза Младен Маринов, министър на вътрешните работи. „Колегите виждат резултатите от своята работа, а това е най-голямото удовлетворение“, сподели министър Маринов.

Експозицията се състои от над 300 експоната от НАИМ и 18 музея в страната, които илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. Представя културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на МВР. Тя е организирана съвместно от НАИМ – БАН и Министерството на вътрешните работи на Република България, с подкрепата на Министерството на културата и Столична община, и е част от събитията на Европейската година на културното наследство.

Изложбата може да бъде видяна в залата за временни експозиции в НАИМ – БАН до 27 януари 2019 г.