В деня на отворените врати на Института по катализ на БАН, ученици от 18 столични училища станаха свидетели и участници в забавни химични експерименти и каталитични реакции. Учените от Института бяха подготвили серия от експерименти, които да покажат, че химията не е скучна и сива наука, а може да бъде забавна, интересна и цветна. Това се случи в деня на отворените врати на 3 юни, посветен на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Гл. ас. Петя Петрова демонстрира популярните каталитични реакции: дух от бутилка, слонска паста, как се прави сладолед с течен азот, как може да се запали водата и защо не трябва да държим батерия близо до желязна тел. Младите учени от Института разказаха за последните си разработки и за реализираните до този момент катализатори. Учениците имаха възможността да видят научната инфраструктура и да влязат в лабораториите.

Институтът е водещ научно-изследователски и научно-приложен център по катализа в България. Учените от института разработват технологии за получаване и производство на катализатори за химическата промишленост, кинетични модели за каталитични процеси и реактори. Извършват успешна научноизследователска и приложна дейност, както и координация на изследванията в областта на кинетиката и катализа в страната.