Институтът за балканистика с Център по тракология „Проф. Александър Фол” – БАН организира научна конференция с международно участие „Градът на Балканите: пространства, образи, памет“. Тя се проведе в периода от 2 до 4 октомври 2019 г., като научните сесии се проведоха в сградата на Института за балканистика, ул. „Московска“ № 45.

По време на официалното откриване на събитието на 2 октомври 2019 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН с приветствия участваха чл.-кор. проф. Васил Николов, заместник-председател на БАН и координатор на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ и доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София. Поздравителен адрес от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски поднесе проф. Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на направление „Културно-историческо наследство“.

В програмата на конференцията са включени над 60 учени от България, Белгия, Гърция, Сърбия, Турция и Хърватия. Мултидисциплинарната конференция е посветена на историята и настоящето на града на Балканите в изпълнение на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“. Целта е да бъде анализирано съвременното състояние на проучванията по темата и да бъдат откроени „белите полета“ в тях.

Събитието е посветено на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.