Научният архив на БАН подписа  договор с черногорското издателство “Матица Черногорска” за издаването на “Цетински псалтир с последование от ХV век”. Това е възможност втората печатна книга на кирилица, публикувана за пръв път на 22 септември 1495 г., да получи разпространение сред широка публика в Р България и Р Черна гора.

Името на Псалтира произхожда от мястото, на което е публикуван, а именно Цетинския манастир. Печатницата в манастира е основана от Георги Църноевич, а нейн управител е йеромонах Макарий. Псалтирът съдържа една от книгите на Стария завет от Свещеното Писание. В него се открива и гербът, символизиращ печатницата на Църноевич – двуглав орел.

Церемонията се проведе в зала “Иван Евстр. Гешов” в Централната сграда на БАН. Подписи под документа поставиха дикреторът на Научния архив – проф. дин Лизбет Любенова и президентът на “Матица Черногорска” – акад. Драган Радулович.

На събитието присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят чл.-кор. Васил Николов, министърът на културата на Р Черна гора Александър Богданович, посланикът на Черна гора в България – Снежана Радович и българският посланик в Черна гора Меглена Плугчиева.