България е една от първите страни в света, изпълнили условието на Конвенция 2003 на ЮНЕСКО за създаването на Национален регистър на нематериалното културно наследство. Това изтъкна като основен принос на учените от Академията чл.-кор. Мила Сантова по време на международната научна конференция „Актуални проблеми в изучаването на нематериалното културно наследство и прилагането на Конвенция 2003. Приносът на учените от БАН“. Двудневната конференция започна на 17 октомври в Българската академия на науките и е посветена на 150-годишнината на Академията. Организира се от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей, съвместно с Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

Нашата страна е сред първите 52 държави, които през 2006 година ратифицират Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, позната като Конвенция 2003. За нейното прилагане и утвърждаване у нас безспорен принос имат учените от Българската академия на науките. Тяхната експертна дейност се реализира в активното участие в международния диалог по темата, както и в изграждането и системното попълване на архив на автентични фолклорни база данни, наречен Български национален регистър на нематериалното културно наследство. Неговото системно попълване е една от основните културни политики на България в тази област, подчерта още чл.-кор. Сантова.

Над 40 експерта участват в този интердисциплинарен форум.  Всичко това дава основание да очакваме от настоящата международна конференция интересни доклади и дебати, които ще бъдат поредно доказателство за жизнеността на академичната наука и нейните партньори в чужбина за живия дух към знание, заложен от дедите ни преди 150 години при създаването на Българската академия на науките. Това се посочва в приветствието от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, прочетено от проф. Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“.

Културното наследство е много повече от памет за миналото ни, то е ключът към нашето бъдеще, се казва в поздравлението на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Все по-често човечеството осъзнава приноса на културата и културното наследство в изграждането на националната идентичност и на ценностната система като основа на творчеството, с което се гради прогресът му за векове напред.

В рамките на конференцията беше организирана още фотоизложба „Образи на елементи, вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България“, кулинарна изложба „Локална кухня“ и концерт на носители на знания и умения, свързани с вписани елементи в Националната представителна листа.

На 19 октомври, събота, ще се проведе и Ден на отворените врати в Националния етнографски музей, където посетителите ще имат възможността да се запознаят с музейната сбирка и образователния център.