Два сборника представи  Съвета за чуждестранна българистика при УС на БАН на 11 ноември 2019 г. в зала „Академик Иван Евстратиев Гешов“ в сградата на Българската академия на науките.

В поздравителните си думи научният секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ на БАН проф. д-р Йоана Спасова-Дикова изтъкна значението на дейността на Съвета за чуждестранна българистика при УС на БАН. Той включва представители от осемте института на направлението, поясни тя и подчерта отличната екипна работа на неговия състав през последните години.

Сборникът „Българистиката в Европа: настояще и бъдеще“ на издателство „Изток-Запад“ представя докладите от кръгла маса, проведена в София през май 2018 по проект на Института за литература на БАН. Това е единственият проект на БАН, финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, подчерта проф. Спасова.

Съдържанието на сборника представи проф. д-р Андрей Бояджиев от СУ „Климент Охридски“. В него автори от 15 държави разглеждат и дискутират различни аспекти на българистиката зад граница. Проф. Бояджиев подчерта, че анализираните проблеми са особено актуални с оглед на позициите на България в европейското културно пространство и че предложените от български и чуждестранни специалисти визии за преодоляване на констатираните трудности заслужават вниманието както на съвременните политици, така и на широката общественост.

В изказването си проф. д-р Славия Бърлиева акцентира върху ролята на основания точно преди 25 години Съвет за чуждестранна българистика към УС на БАН за поддържането на контактите с изследователите българисти зад граница.

Кратко представяне на сборника „Beyond the Borders“ на Издателството на БАН  направи от името на редколегията проф. д-р Лора Тасева. Той е съставен от Института за балканистика с Център по тракология на БАН и съдържа избрани доклади от Десетата българо-американска конференция в София през 2016 г., организирана от Съвета за чуждестранна българистика към УС на БАН и Асоциацията на българистите от САЩ и Канада (Bulgarian Studies Association). В него се изследват границите като исторически и културен, обществен и политически, духовен и познавателен феномен, анализират се пораждащите ги причини, техните взаимодействия и трансформации. Двадесет и седемте статии предлагат нови гледни точки в осмислянето на езика, литературата, изкуството, историята и обществото в диахронен и синхронен план.

Проф. дфн Анисава Милтенова разказа историята на традиционните българо-американски научни срещи, чието начало е поставено през 1973 г. в Университета в Медисън (Уисконсин). Тя изтъкна, че в течение на годините изследователските ракурси са се обогатявали и разширявали, като освен традиционната филологическа проблематика в последните години все по-значим дял се пада на проучванията в областите на съвременната история, етнологията и изкуствознанието.