Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН е създал система на високо световно ниво, която има всички елементи: научна инфраструктура, доказано прогресивни идеи и методи на научни изследвания. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на посещението си на 10 декември в института. Той посочи, че най-важния капитал са хората – високо подготвени, мотивирани и устремени към успех. Затова България с това, което сте направили, се позиционира на световната иновационна карта, обърна се Президентът към учените.

Той се запозна с възможностите на високопроизводителните изчислителни системи, които се намират в изградения към института Център за върхови постижения. На срещата присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, главният научен секретар проф. Евдокия Пашева, академици, учени и докторанти на ИИКТ – БАН.

Президентът Румен Радев подчерта, че съществуването на подобен институт, както и на Център за върхови постижения, е заявка за големи амбиции. Мощта на една съвременна държава вече не е само индустриализацията, а се изразява също и с информационния й потенциал, каза той. Държавният глава поясни, че способността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш и то по важен критерий, да пресееш фалшивата от истинската, да познаваш алгоритмите, с които тя да се превърне в знание, което ти да можеш да употребиш преди другите – ето това е тайната на икономическия успех в нашето съвремие.

Чл.-кор. Светозар Маргенов представи резултатите до момента по най-големия проект на Института по информационни и комуникационни технологии – Център за върхови постижения по информатика, информационни и комуникационни технологии. Проектът е фокусиран върху изграждането на научна инфраструктура на два етапа, каза той. До средата на 2020 година ще се открие data центъра, а на следващ етап предстои да представим новия суперкомпютър и Лабораторията за 3D дигитализиця и микроструктурен анализ, съобщи чл.-кор. Маргенов.

Научният секретар на института проф. Анета Караиванова представи основните постижения на ИИКТ – БАН, които го определят като национален и регионален лидер в областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии. 105 учени и докторанти работят по над 100 проекта годишно, каза тя. 24 от тях са по договори за приложни изследвания, финансирани от български и чуждестранни фирми. Тя допълни, че все по-често бизнесът търси института за решаване на сложни инженерни задачи.