Президентът на Европейския съвет за научни изследвания (ERC) проф. Мария Лептин се срещна на 10 април 2022 г. с екипа на проекта „Европейският Левиатан“: наследството на следвоенната медицина и общото благо (Leviathan) в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей на БАН (ИЕФЕМ).

В срещата взеха участие председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-директорът на ИЕФЕМ, доц. д-р Иванка Петрова  и  проф. Хосе Лабастида, ръководител на отдел „Подкрепа на научния съвет“ към Европейския съвет за научни изследвания.

“Европейският Левиатан“, първият синергиен проект с участие на български учени, е с период на изпълнение от 6 години, работата на екипа продължава до 2026 г. Доц. д-р Анелия Касабова е в екип от четирима водещи изследователи заедно с проф. д-р Фолкeр Хес – Институт за история на медицината и медицинската етика към „Шарите“ – Берлин; проф. д-р Юдит Шандор – Факултет за политология, правни изследвания и изследвания на пола към Централноевропейския университет – Будапеща/Виена и проф. д-р Улф Шмит – Хуманитарни науки, История на Германия към Университет Хамбург.

Проектът е посветен на историята на Европа след Втората световна война, разгледана през перспективата на медицината. Изследват се националните специфики – медицината и здравеопазването, здравното осигуряване, които се развиват в рамките на национални държави с различно национално законодателство, като акцентът е върху взаимовръзките между „Изтока“ и „Запада“, върху обмена на знания, хора, технологии. Надяваме се нашите изследвания да допринесат за балансиран диалог за близкото минало с цялата му противоречивост и комплексност, каза доц. Касабова.

Доц. д-р Анелия Касабова подчерта, че независимо от предизвикателствата в условията на пандемия от Ковид-19, изпълнението на проекта към момента върви успешно. В ИЕФЕМ-БАН е създадено временно структурно звено „Медицинска антропология“. От миналата година учените представят резултатите от изследванията си в семинарна поредица.

Една от важните ни цели е да се привличат мотивирани изследователи, готови да работят по нелеки теми, изтъкна доц. Касабова и съобщи, че по обявения конкурс за изследователски позиции за докторанти и постдокторанти има кандидати от различни академични институции от и извън България, като проектните предложения впечатляват със задълбочеността си.

Доц. Касабова отбеляза, че с дейността по проекта учените от Българската академия на науките показват, че развиват наука на високо ниво и имат капацитета да са равностоен партньор в международните научни изследвания.

Проф. Лептин  поздрави участниците в проекта. Тя напомни за менторската програма, която осигурява помощ на всички кандидати в процеса на подготовка на техните предложения и изрази надежда, че в близко бъдеще ще има повече кандидати от БАН и други успешни проекти в България, финансирани от Европейския научен съвет.

Европейският съвет за научни изследвания предоставя финансиране в четири категории, като „Синергия“ е единствената, която изисква от една страна задължително участие в екип, а от друга – висока квалификация и доказан научен принос, минимум 10 години, за всеки един от членовете му.