Прототип на тролейбус, който български учени от БАН трансформират в задвижвано с водород транспортно средство, беше показан на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, изпълнителния директор на публично-частното предприятие „Партньорство за чист водород“ Барт Бийбюйк и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Развитието на първия в България демонстрационен проект за внедряване на водорода в транспорта беше представено в тролейбусно депо „Левски“.

За първи път в България се прилага методът „ретро фитинг” за трансформиране на тролейбус във водороден електромобил. Тролейбусът ще се придвижва не само чрез захранване от контактната мрежа, но ще извършва и 100-километров пробег на водород. Разработката е част от изпълнението на Националната научна програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита – ЕПЛЮС”, осъществявана под ръководството на Българската академия на науките  и финансирана от Министерството на образованието и науката.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на учените от БАН за направеното по проекта. Тя отбеляза, че този проект е пример за това как на местно ниво, комбинирайки елементи от миналото и идеи на бъдещето, можем да позиционираме България на иновационната карта на Европа. Голяма ще е ползата за хората да бъдат убедени в полезността на водородната технология, посочи тя.

Опитваме се да създадем българска експертиза и сами правим интеграцията за първи път на такава система. В момента в Европа „ретро фитинг“ е изключително интересна тема, защото има много транспортни средства, чието време на живот може да се използва екологично, каза пред журналисти проф. Дария Владикова от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН). Очакваме тролеят да бъде готов за демонстрация след няколко месеца, уточни проф. Владикова.

В Института по електрохимия и енергийни системи се проведе среща с Мария Габриел и Барт Бийбюйк. Институтът координира два мащабни национални проекта за чиста енергия: „Съхранение на енергия и водородна енергетика (СЕВЕ)”, част от НПКНИ и Център за компетентност „Технологии за производство, съхранение и потребление на чиста енергия – ХИТМОБИЛ”, финансиран от ОП НОИР. Директорът на института чл.-кор. Евелина Славчева представи напредъка по проектите и разказа за последните постижения в работата на българските учени по научни инициативи, европейски проекти и партньорства.

Показани бяха модернизираните лаборатории в института, в които се работи за реализирането на тези проекти. Сред тях е приложение за енергонезависима къща („зелена къща“), която e с три вида съхранение на електроенергия – с оловни батерии, литиево-йонна батерия и водороден енергиен цикъл, обясниха учените.

Програмата на посещението на еврокомисар Габриел и Барт Бийбюйк предвижда участие в дискусионна среща „Бъдещето на водорода в България“ и в инициативата „Дни на науката и иновациите: Чиста енергия. Състояние и перспективи“, която ще се проведе в Стара Загора.