Българската академия на науките ще се включи за осма поредна година в инициативата Европейски дни на наследството – София, организирани съвместно със Столична община, Министерството на културата и Френския културен институт. На 17 септември 2022 г., събота, вратите на централната сграда на БАН на ул. „15 ноември“ №1 ще бъдат отворени за посетители от 10 до 15 часа. Екскурзовод ще развежда гостите на академията и ще ги запознае с историята на най-старата институция в съвременна България. В зала „Проф. Марин Дринов“ ще бъде прожектиран филм за историята на БАН.

В същия ден в 11 ч. във фоайето на БАН доц. д-р Елка Трайкова, научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“, ще открие изложбата “130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство”. Тя е реализирана от Централната библиотека на Българската академия на науките – най-голямата научна библиотека в България, и e посветена на 130 годишнината от основаването на едно от най-значимите издания в българската периодика – сп. Мисъл и на 110 години от смъртта на Пенчо Славейков.

Списание „Мисъл“ се появява в граничната зона между две столетия, когато българската интелигенция осъзнава принадлежността си към европейските традиции и вече има отворени сетива за модерните търсения.

В края на XIX и началото на ХХ век около списанието се формира първият в България литературен кръг на чисто естетическа основа – знаменитият кръг „Мисъл“, определен от проф. Михаил Неделчев за „най-значимата българска литературна персона“. Основоположници са д-р Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков, между които още през 90-те години се създава здрава духовна връзка, която ще ги превърне в идеолози на оформящия се около списанието кръг. Те привличат и покровителстват по-младите от тях Пейо Яворов и Петко Тодоров и така Кръгът се „затваря“.