Сн. Президент на РБ

Гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН е носител на наградата „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“. На официална церемония президентът Румен Радев връчи отличията в 20-ото издание на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“.

Държавният глава приветства в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в петте категории на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2022 г. Пред гостите на церемонията Румен Радев открои значимата роля на президентската инициатива, утвърдила се през годините като израз на признателност на цялото ни общество към успехите на българските олимпийски отбори и на младите учени в областта на компютърните науки. Президентът Радев изрази благодарност към преподавателите на младите учени и посочи, че тяхната всеотдайност и подкрепа е най-голяма инвестиция в бъдещето на България.

Гл. ас. Емил Келеведжиев е учен и дългогодишен преподавател от Института по математика и информатика на БАН. Председател е на Националната комисия по информатика към Министерството на образованието и науката. Той е дългогодишен ръководител на националния отбор за Международната олимпиада по информатика. Гл. ас. Емил Келеведжиев e сред основните организатори на национални и международни състезания, включително Международната олимпиада по информатика.

Ръководител на екипа, създал електронната платформа infos.bg и на Българска олимпийска система (БОС) за подготовка на състезателите по информатика и за провеждане на състезания от календара на МОН. Ръководител и на екипа, създал системата за провеждането на Държавните зрелостни изпити по информатика и информационни технологии и Национално външно оценяване по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на учениците в Х клас.