Сесия, посветена на живота и научните постижения на академик Йордан Малиновски, се проведе на 6 юни в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Събитието беше по повод 100 години от рождението на големия български учен физикохимик, който е и патрон на Института по оптически материали и технологии (ИОМТ-БАН).

Акад. Малиновски е един от най-изтъкнатите учени в областта на  физикохимията, с принос за изучаването на фотографските процеси, каза в словото си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и допълни, че въпреки своите постижения в иновациите, той никога не е забрявал и значението на фундаменталната наука. Като председател на БАН, акад. Малиновски е допринесъл за развитието на Българската академия на науките в годините след демократичните промени, каза още акад. Ревалски.

Директорът на ИОМТ-БАН проф. Цветанка Бабева представи доклад за постиженията на акад. Малиновски. Връчена беше награда на името на академик Малиновски на млад учен, спечелил конкурса, обявен от Научния съвет на ИОМТ-БАН във връзка с честването на 100-годишния юбилей. Носител на наградата е докторант Блага Благоева от Института по оптически материали и технологии “Акад. Йордан Малиновски”.